23 Mayıs 2014 Cuma

Amir Samin


Amin Samir (1931) Neo-Marksist ekonomistlerin kalkınma kuramları, üçüncü dünya ekonomik, siyasal sorunları ve dünya sistemi, sosyal bilimlerin yöntem ve içerik tartışmalarıyla en tanınmışlarındandır.
Az gelişmiş ülkelerin kendilerinin bilincine varması yolundaki çalışmalarıyla Arap dünyası üstünde özellikle çalışmakta, çalışmaları Türkiye'de de ilgi çekmektedir.

Mısır Kahire'de doğdu, Paris Üniversitesi'ni bitirdi.Fransa'da ve Senegal, Dakar'da ekonomi profesörü olarak çalıştı. 1960-1963'te Mali'de planlama danışmanı oldu. Dakar'da Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu'na bağlı Ekonomik Gelişme ve Planlama Enstitüsü ve 1980'den sonra Afrika Ekonomik ve Sosyal Araştırlamalar Konseyi'nde çalıştı.

Sweezy ile başlayan modern kapitalist sistemin çözümlenmesinde, emperyalizm ve azgelişmişlik ilişkilerinin irdelenmesi sürecinde doğan dünya sistemi ve merkez-çevre analizi çerçevesinde, merkez ülkelerin sermaye birikimi ve teknolojik güçleriyle kendi çıkarlarına örgütlemeye çalıştıkları işlevsel hiyerarşiyi tanımlama çalışmalarına katılmış ve özellikle A.Emmanuel ile girdiği polemikte eşitsiz gelişme yasasının merkez ülkelerdeki emeğin daha üretken olduğu için çevre ülkelerle aynı miktarda değer yaratmadığı ve daha üretken olduğu,  ve fiyatların dünya çapında oluşmadığı gerçeklerini gözden kaçırılarak yorumladığını savunmuştur.

Amin, toplumsa evrim yasalarının evrenselliğinin tek sistemin varlığını gerektirmeyeceğini savunarak, gelişiminin araştırdığı kültür alanlarının ve haraca bağlı sistemlerin dinamiklerini betimlemeye çalışarak, üretim biçimi tanımında ticaret ve kültürel alışveriş dahil her türlü değişimin önemini vurgular. Kapitalizm politik ve ideolojik öğrenin egemenliğinden ekonomik öğrenin egemenliğine geçiş oluşturmakla da özgündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder